Öz

Amaç: Bu kesitsel çalışmada, bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’ne gıda sektörü alanında çalışmak için başvuran kişilerin burun, boğaz ve gaita kültürü sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Yöntem: Çalışmaya Ocak 2017- Kasım 2019 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği’ne, gıda sektöründe çalışmak amacıyla sağlık raporu talebi için başvuran bireylerin yaş, cinsiyet gibi demografik verileri ile burun, boğaz ve gaita kültürü sonuçları retrospektif olarak analiz edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 971 kişinin %38,2’si (n=371) kadın, %61,8’i (n=600) erkek, yaş ortalaması 32,0±11,1 yıl idi. Çalışmamızda kültür sonuçlarında üreme tespit edilen bireylerin çoğunun 20-39 yaş aralığında olduğu ve bu yaş grubunda burun kültüründe Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus taşıyıcılığının özellikle kadın bireylerde istatistiksel anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p<0.001). Bireylerin %2,9’unda boğaz kültüründe A Grubu Beta Hemolitik Streptokok taşıyıcılığı saptandı. Sıklık olarak 20-39 yaş aralığında fazla görülmekle birlikte, yaş ve cinsiyet grupları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Gaita kültüründe sadece 20-39 yaş aralığındaki 5 (%0,5) erkek bireyde Shigella spp. pozitifliği saptanırken, bireylerin hiçbirinde Salmonella spp. tespit edilmedi.

Sonuç: Gıda sektörü çalışanlarda burunda Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus taşıyıcılığı çoğunlukla kadın bireylerde gözlenirken boğazda A Grubu Beta Hemolitik Streptokok taşıyıcılığı açısından cinsiyetler arasında fark saptanmadı. Gaita kültüründe Shigella spp. üremesi olan bireylerin sayısı az olmakla birlikte tamamı erkekti. Bu sonuçlar göz önüne alındığında ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde portör taramalarının halen gerekli olduğu düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, gıda çalışanı, portör muayenesi

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
İnci H, Aşkın N, İnci F, Adahan D. Gıda sektörü çalışanlarının burun, boğaz ve gaita kültürü sonuçlarının değerlendirilmesi. Turk J Fam Pract. 2020;24(2):80-86. https://doi.org/10.15511/tahd.20.00280