Öz
Amaç: Bu çalışmada bir üniversite hastanesinin mediko-sosyal merkezi polikliniğine başvuran öğrencilerin mediko-sosyal merkezini kullanım oranlarının, memnuniyet düzeylerinin ve mediko-sosyal merkezinin yeterliliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu araştırma, Kocaeli Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı tarafından poliklinik hizmetinin verildiği, üniversite mediko-sosyal merkezine başvuran öğrencilerin katılımıyla yürütülmüştür. Veri toplama formu, katılımcılara yüzyüze görüşme şeklinde uygulanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya 351 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 21,8±2,54’tür. Katılımcıların %47,3’ü (n=166) kadın, %52,7’si (n=185) erkektir. Katılımcıların %4,9’unun sosyal güvencesi yokken, %15,2’si ise sosyal güvencesinin ne olduğunu bilmemektedir.
Sonuç: Katılımcıların çoğunluğu mediko-sosyal merkezinin 3. basamağa bağlı aile hekimliği polikliniği olarak hizmet verdiğini ve bu durumun sağlık giderleri açısından fark yarattığını bilmemektedir. Mediko-sosyal merkezi aile hekimliği polikliniğinden memnuniyet oranı %72,6’dır. Çalışmaya katılan öğrenciler mediko-sosyal merkezi bünyesinde laboratuvar hizmeti olmamasını merkezin eksik yönlerinin başında belirtmişlerdir (%60,1).
Anahtar Kelimeler: Mediko-sosyal, memnuniyet düzeyi, Kocaeli Üniversitesi
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2020 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.