Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, aile hekimlerinin HPV aşısı bilgi düzeyinin belirlenmesi ve sahada aşı uygulama sıklıklarının saptanmasıdır.

Yöntem: Çalışmamız Nisan-Eylül 2022 tarihleri arasında İzmir’de, Aile Sağlığı merkezlerinde çalışan 336 aile hekimleri ile yapıldı. Çalışmamızda, aile hekimlerinin sosyodemografik özellikleri, HPV aşısı hakkındaki tutum, davranışları ve bilgi düzeylerini ölçmek için 23 soruluk anket oluşturuldu. Bu anket Google form aracılığıyla Whatsapp üzerinden tek tek ve gruplar üzerinden aile hekimlerine ulaştırıldı.

Bulgular: Araştırmaya katılan aile hekimlerinin %50,9’u kadın %49,1’i erkekti. Hekimlerin %7,7 kadarı kendine aşı yaptırmış, %72,9’u çocuğuna aşı yaptırmayı düşünen ve yaptıranlardan oluşmaktaydı. HPV aşısının pahalı olması nedeniyle yaptırılmadığı ve önerilmediği belirlenmiştir. Kırk beş yaş ve üzerindeki hekimlerin HPV aşısı olma oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan hekimlerin HPV aşısı hakkında bilgi düzeylerini ölçen sorulara verilen yanıtlar incelendiğinde, yedi sorudan üç soruya daha yüksek oranda doğru yanıt verildiği gözlendi. Aile hekimlerinin HPV aşı çeşitlerini (%70), aşı uygulama yollarını (%87,5) ve kimlere uygulandığını (%76,5) daha iyi bildikleri ortaya çıkmıştır.

Sonuç: Çalışmamız aile hekimlerinin HPV aşısı hakkında bilgilerinin beklenilen düzeyde olmadığını ortaya koymuştur. Özellikle genç kadın hekimlerin sorulara daha doğru yanıt verdiği gözlenmiştir. Ulusal aşılama programında olmayan aşılardan en düşük oranda önerilen aşının HPV aşısı olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, bilgi, tutum, HPV

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
Mersin P, Tuncer Ö. Aile Hekimlerinin HPV Aşısı Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranışları. Turk J Fam Pract. 2023;27(3):45-52. https://doi.org/10.54308/tahd.2023.72677