Öz

Amaç: Bu çalışmada, araştırma görevlilerinin HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeylerinin, tutumlarının ve davranışlarının değerlendirmesi amaçlandı.

Yöntem: Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmakta olan 135 araştırma görevlisi dahil edildi. Yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan ankette, 22 sorudan oluşan, araştırma görevlilerinin HPV aşısı hakkında bilgi düzeyleri ve tutumlarının değerlendirileceği bir anket uygulandı.

Bulgular: Katılımcıların %61,5’i kadın, %38,5’i erkektir. Araştırma görevlilerinin %11,9’u HPV aşısı olduğunu belirtti. Tüm katılımcıların %56,3’ü daha önce en az bir kez hastasına HPV aşısı önerdiğini belirtti. HPV aşısı yaptıran araştırma görevlilerinin ise %68,8’i daha önce en az bir kez hastasına HPV aşısı önerdiğini belirtti. Katılımcıların %15,6’sının HPV aşısının Türkiye’ de ulusal aşılama programında olmadığını bilmediği saptandı. Araştırma görevlilerinin %25,9’u HPV aşısının sadece kadınlara yapıldığını düşündüklerini belirtti. Katılımcıların %83’ünün HPV aşısının hangi yaş gruplarına yapıldığını bildiği tespit edildi.

Sonuç: Araştırmamızda elde edilen en önemli sonuçlardan biri araştırma görevlisi hekimlerin HPV aşısı önerme sıklığının önceki çalışmalara kıyasla daha yüksek olmasıdır. Bu durum sevindirici olsa da tüm sağlık çalışanlarına aşı ile ilgili bilgilendirici eğitimlerin verilmesinin aşı kabulünü arttıracağını düşünmekteyiz. Bununla birlikte aşının mali yükü nedeniyle de aşılanmanın düşük seviyelerde olabileceği, bu sebeple HPV aşısının hızlı bir şekilde ulusal aşılama programına dahil edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: HPV, HPV aşıları, Asistanlık, Tutum

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
Ürün Ünal B, Gök Erdoğan B, Tulum B. Türkiye’de Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Araştırma Görevlisi Hekimlerin HPV Aşısı ile İlgili Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Turk J Fam Pract. 2024;28(3):93-99. https://doi.org/10.54308/tahd.2024.80775