Öz
Amaç: Son yıllarda sağlık sektörü çalışma ortamında sağlık çalışanlarına ve hekimlere yönelik şiddet eylemlerinde artış gözlenmektedir. Diğer iş alanlarına göre sağlık sektöründe çalışan insanların şiddete maruz kalma riskleri daha yüksektir. Bu çalışmada, bir devlet hastanesi acil servisinde görevli sağlık çalışanlanlarına yönelik şiddet ve şiddetin rapor edilip edilmediğini araştırmayı planladık.
Yöntem: Acil serviste çalışan 50 sağlık çalışanı ile yapılan yüz yüze görüşmelerde anket uygulandı. şiddete maruz kalma, sebepleri ve şiddetin rapor edilip edilmediği sorgulanmıştır.
Bulgular: Bu çalışmada acil çalışalanlarının %82’sinin şiddete maruz kaldığı ve şiddete maruziyetin cinsiyet, yaş ve mesleki kıdemden bağımsız olduğu bulunmuştur. şiddetin en sık karşılaşılan tipi sözel şiddettir, daha az oranda fiziksel şiddet ve cinsel taciz gelmektedir (p<0.001). Acilde çalışan doktor (%87.5), hemşire (%100) ve laboratuar çalışlanları (%90.9), sekreterlik hizmetleriyle (%50) karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı olarak yüksek oranda şiddete maruz kalmaktadır (p<0.005). Sağlık çaşılanlarının şiddeti rapor etme oranları oldukça düşüktür (%26.8’dir) (p<0.001). Şiddet görmenin en önemli sebebi; muayene olabilmek için beklenen sıradır.
Sonuç: Acil servis çalışanlarına yönelik şiddet oranları oldukça yüksek olmasına rağmen, yaşanan şiddet rapor edilmemektedir.
Anahtar Kelimeler: Acil tıp, şiddet, sağlık çalışanları
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2013 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.