Öz
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aile hekimlerinin vertigo konusundaki farkındalığını ortaya koymaktır. Vertigo-dizziness ayırıcı tanısı, en sık vertigo yapan hastalıklar ve bu hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgili aile hekimlerinin yaklaşımlarını ve bilgilerini ortaya koymak ve çıkan sonuçları KBB hekimleri ile karşılaştırmaktır.
Yöntem: Bu çalışma “google forms” açık web adresi üzerinden internet anketi şeklinde yapıldı. Anket 1 yıl üzeri mesleki tecrübesi olan ve aktif olarak çalışan asistan hekimler, uzman hekimler ve öğretim üyeleri ile yapıldı. Katılımcılara sosyodemografik bilgileri, vertigo tanımı, en sık vertigo yapan hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi ve vertigo konusunda eğitim isteği ilgili olmak üzere toplam 34 soru soruldu.
Bulgular: Ankete 160 KBB hekimi, 192 aile hekimi olmak üzere toplam 352 hekim katıldı. “Vertigo denilince aklınıza gelen ilk hastalık nedir?” sorusuna KBB hekimlerinin %95’i benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), %3’ü Meniere hastalığı yanıtını verirken, aile hekimlerinin %53’ü BPPV, %35’i Meniere hastalığı yanıtını verdi. Vertigo yakınması ile başvuran hastalardan KBB hekimlerinin %31’i, aile hekimlerinin %63’ü genellikle kan tahlili istediğini belirtti. “BPPV’nin temel tedavisi nedir?” sorusuna KBB hekimlerinin %96’sı, aile hekimlerinin ise %71’i repozisyon manevraları yanıtını verdi. BPPV’li hastalarda repozisyon manevralarını uygulama oranları ise KBB hekimlerinde %97 iken, aile hekimlerinde bu oran %29 idi.
Sonuç: Bu çalışmadan çıkarılan en önemli sonuç, ankete katılan aile hekimlerin vertigo ve dizziness ayrımında ve periferik vertigo yapan hastalıklar konusunda bazı temel noktalarda daha çok bilgiye gereksinimleri olduğudur. Bu noktada aile hekimlerine yönelik vertigo konusunda kurslar düzenlenmesinin bu konuda yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
Anahtar Kelimeler: vertigo, diziness, aile hekimliği, BPPV, Meniere hastalığı
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2021 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.